Heb je ooit het gevoel gehad dat je niet vooruit lijkt te komen op financieel gebied? Dat je geen grip hebt op jouw situatie? Dit kan je op een gegeven moment opbreken.

Als je je constant zorgen maakt over geld, is het misschien tijd om iets serieuzer te worden met je financiën. Dit zijn 9 signalen waaruit blijkt dat het tijd is jouw financiën serieuzer te nemen:

1. Je hebt geen ‘Noodpotje’

Op  het moment dat het onvermijdelijke gebeurd (auto stopt ermee, de koelkast begint te lekken of de kat moet nodig behandeld worden), heb je dan een potje waaruit je dit kan betalen? Het maakt niet uit hoe je er financieel voor staat, iedereen zou een ‘noodpotje’ moeten hebben. Noodgevallen maken geen uitzondering, iedereen komt een keer (of vaker) aan de beurt.

Een goede regel is om minimaal  4 maanden aan vaste lasten aan de kant te zetten.

Elke keer als jouw  salaris of uitkering binnenkomt, stop je 10%  in jouw ‘noodpotje’. Ook al is dit maar 5 of 10 euro per week/maand, elke cent telt. Het hebben van een ‘noodpotje’ geeft rust en vertrouwen dat je voorbereid bent op onverwachte uitgaven.

2. Je doet je best om niet naar je saldo te hoeven kijken

Als je bang bent om te weten wat het restant van jouw bankrekening is, is het hoog tijd voor een budget. Hoe langer je wacht, hoe erger het wordt. Als je een budget hebt waar je je aan houdt, zal het nooit een verassing zijn wat je aan het einde van de maand overhoudt.

3. Je staat regelmatig rood en betaald regelmatig boetes/herinneringskosten

Als je regelmatig rood staat of je regelmatig extra betaalt voor achterstanden, heb je geen grip op jouw financiën. De rente die je betaalt bij jouw bank liegt er niet om en door achterstanden wordt jouw kredietwaardigheid er niet beter op. Onthoud impulsaankopen hebben vaak prijzige gevolgen.

Het saldo op jouw bankrekening en vervaldata op rekeningen zijn 2 zaken die je goed in de gaten moet houden. Het  kan helpen een notitie op te hangen met de vervaldata op een plek dat opvalt. Denk aan de koelkast, dat vind ik persoonlijk een handige plek. Ook een herinnering op jouw telefoon is een goede optie.

4. Je verbergt aankopen van jouw partner

Je hebt afgesproken dat jullie een maand het extra zuinig zouden doen, maar toen zag je opeens die leuke schoenen….en nog afgeprijsd ook! Toch maar kopen en het prijskaartje en bonnetje snel weggooien of bereid zijn te vragen voor vergiffenis in plaats van toestemming.

5. Totaal geen budget hebben

Een budget creëren is 1 van de eerste stappen die je zet om jouw financiën te verbeteren. Zonder een budget heb je geen idee wat je uitgeeft en waar je geld elke maand naartoe gaat.

Mensen die niet budgetteren staan aan het einde van de maand vaak voor een mysterie. Waar is toch dat geld gebleven die ik eigenlijk over had moeten houden? Als je bijvoorbeeld een netto inkomen hebt van € 1500,- en je weet dat jouw vaste en variabele lasten bij elkaar € 1200,- zullen zijn, dan zou je aan het einde van de maand € 300,- over moeten houden. En toch….kom je te kort. Waar is die € 300 gebleven?

Als je jouw financiën op orde probeert te krijgen, is ‘verdwenen geld’ niet iets waar je op zit te wachten. Dat kan makkelijk voorkomen worden door een budget te hanteren. Er zijn genoeg computerprogramma’s en apps die jou daarmee kunnen helpen, maar simpel pen en papier is meer dan voldoende. Het gaat erom dat je op een verantwoordelijke manier met je geld om leert gaan.

6. Uitgaven met je creditcard doen en deze niet (op tijd) afbetalen

Vaak worden creditcards verkeerd gebruikt, ze worden gezien als gratis geld. Of geld dat je achter de hand hebt gehouden. Dit is vragen om problemen. Verkeerd gebruik van creditcards is 1 van de vele redenen dan men in financiële problemen komt.

Creditcards zouden eigenlijk alleen spaarzaam en gecontroleerd gebruikt moeten worden. Probeer altijd maximaal 30% van je bestedingsruimte te verbruiken. Daarnaast is het belangrijk meer dan je minimum maandbedrag af te lossen, indien mogelijk. Beter nog, betaal de kaart uiterlijk de maand nadat je iets besteed hebt af, zodat er niets meer open staat. Creditcard maatschappijen verdienen aan de rente op het bedrag dat jij open hebt staan.

7. Jouw spaarplan is: “Dat wat aan het einde van de maand overblijft”

Dit is het tegenovergestelde van wat een budget inhoudt. Je begint met berekenen hoeveel je moet sparen en hoeveel je nodig hebt om schulden af te lossen. Als ook de vaste lasten in kaart zijn gebracht, bepaal je meteen van te voren wat er met de rest gebeurd.

8. Je hebt geen goede verzekering

Door geen goede verzekering af te sluiten zeg je als het ware: Mij gebeurt nooit iets! Dat is natuurlijk een beetje gek. Vertrouwen en een een positieve houding hebben is geweldig, maar net als bij het ‘noodpotje’ is het belangrijk voorbereid te zijn op het onverwachte. Bescherm jezelf.

Soms lijken uitgaven als een goede auto-, levens- en/of ziektekostenverzekering weggegooid geld. Zeker als je het al niet breed hebt. Maar achteraf blijkt vaak dat het verre van weggegooid geld is geweest.

Goed verzekerd zijn is een verantwoordelijke stap in de goede richting om jezelf, de mensen om wie  je geeft en jouw bezittingen te beschermen. Verzekerd zijn zorgt voor gemoedsrust en financiële stabiliteit.

9. “Volgende maand beter”

Nee, nee, je weet dat je niet goed bezig bent als je dit tegen jezelf moet zeggen. Het is niet meer dan een manier om (onnodige) uitgaven te verbergen. En het is een manier om jezelf te overtuigen dat het volgende maand niets zal uitmaken wat je deze maand hebt gedaan. Ik spreek uit ervaring, volgende maand maakt het zeker wel uit wat er deze maand gebeurd.

Dus, wat denk je zelf? Is het tijd voor een financiële planning? Schuif het niet voor je uit, maar begin deze maand. Begin nu.

Hoe ben jij van plan dit aan te pakken?

error: Kopiëren is niet eerlijk !!
0
jouw winkelwagen is nog leeg